Pöntiön kyläyhdistys aloitteli toimintaansa keväällä 2002. Toiminnan tarkoitus on saada kylä viihtyisämmäksi asua ja olla. Tavoitteena on myös saada kyläläisiä enemmän tekemisiin keskenään. Kyläyhdistys on järjestänyt parina vuonna joulujuhlan, joka on ollut menestys. Tarjolla on ollut riisipuuroa, kahvia, piparia, glögiä ym. Keväällä järjestettiin siivoustalkoot ja kunnostettiin lentopallokenttää. Samalla laitettiin alulle postilaatikkohanke, jota tullaan jatkamaan tänä keväänä. Suunnitelmissa on myös luontopolku sekä laavu omalle kylälle.

Yhteyshenkilö

Aulikki Ala-Pöntiö
Rautila-Pöntiötie 517
68100 HIMANKA
aulikki.alapontio@dnainternet.net

Pöntiössä asukkaita on reilu 70. Ikäjakauma on lapsista vanhuksiin. Maisema täällä on tyypillinen keskipohjalainen maalaismaisema. Kylän läpi virtaa Pöntiönjoki. Matkaa Himangan kirkonkylälle tulee noin seitsemän kilometriä. Pahkalaan, missä alakoulu sijaitsee, on matkaa noin neljä kilometriä. Viimevuosina kylälle on muuttanut uusia asukkaita ja tällä hetkellä rakenteilla on yksi uusi omakotitalo. Kylältä löytyy halukkaille rakentajille vielä vapaita tontteja. Kylällä on myös yksi kunnan vuokra-asunto.  

Siesta', kuiva pastelli, Lea Ala-Pöntiö 1991.

 Päivähoitopaikkoja täältä ei löydy vaan lähimmät ovat Pahkalassa ja kirkonkylällä. Esikoululaiset kuljetetaan esikouluun taksilla. Alakoululaiset saavat myös taksikyydin ja yläkoululaisilla on linja-autokuljetus kirkonkylälle. Kalajoen lukiossa opiskelevat saavat myös linja-autokyydin omalta kylältä. Vanhukset voivat kahdesti viikossa niin halutessaan pientä korvausta vastaan mennä taksikyydillä kirkonkylälle päiväkeskukseen, missä on mahdollisuus saunoa, ruokailla, hoidattaa hiukset ym. Kauppapalveluina kylällä käy kahdesti viikossa kauppa-auto sekä jäätelöauto kahdesti kuukaudessa. Kirjastoon kuljetus on järjestetty kaksi kertaa kuukaudessa linja-autolla.

Kylän työllistäjiä ja elinkeinoja ovat mm. Pöntiön Lihatuote Oy, Kinareen Turkis sekä maitotila.

Kunta on järjestänyt kesäisin kylän lapsille leikkikenttätoimintaa. Seurakunta muistaa lapsia muutaman kerran vuodessa kerhoilla tms. Kyläyhdistys järjestää erilaisia ajankohtaisia tapahtumia ja tilaisuuksia esim. pääsiäisaskartelua, sauvakävelyä, pihatalkoita ym. Kesällä pelaamme kyläläisten voimin lentopalloa. Kylätalo eli vanha Pöntiön koulu toimii kyläläisten yhteisenä kokoontumispaikkana. Kylätalolla on mahdollisuus järjestää kokouksia, kansalaisopiston kursseja (kutomapiiri, jumppa), seurakunnan tilaisuuksia jne. Kylätalolla on myös mahdollisuus pelata pingistä.

Yhteystiedot