Ainalin maaseutuseura ry Vuonna 1925 perustettu maamiesseura toimii nykyään nimellä Ainalin maaseutuseura ry, tarkoituksenaan kehittää ja edistää kylän ja sen asukkaiden viihtyvyyttä ja yhteistoimintaa. Vuoden 2004 suurponnistuksena oli yhteisen grillikodan rakentaminen Mutkalammintien varteen. Kodalle on myös rakennettu laavu kesällä 2006. Kaikenlaista yhteistä toimintaa kehitellään innostuksen mukaan.  

Ainalin kylä sijaitsee Himangan kunnan ja Kannuksen kaupungin rajalla. Kylän halki kulkee Himangalle (17 km), Kannukseen (18 km) ja Rautioon (19 km) menevät tiet. Asutus ja viljelysmaat ovat keskittyneet sekä teiden varsille, että Pöntiönjoen varteen, joka virtaa kylän läpi. Maisema on metsäisen kumpuilevaa ja kylällä on säilynyt useita vanhoja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita talonpoikaistyylisiä taloja. Kylän asutushistoria on pitkä ja kylältä löytyy myös kivikautisia asuinpaikkoja. Ainalissa on asukkaita n. 90 ja asuttuja taloja on 27, lisäksi muutama vapaa-ajan asunto. (Kylästä kiinnostuneille löytyy varmasti tontteja)  

 

Päivähoitopaikalle olisi kylällä tarvetta, mutta päiväkoti löytyy Himangan kirkonkylältä. Ala-asteen lapset käyvät 12 kilometrin päässä Pahkalassa ja yläasteelle siirrytään Himangalle. Lähimmät lukiot löytyvät Kannuksesta ja Kalajoelta ja ammattikoulutusta saa Kannuksesta, Kokkolasta ja Kalajoelta. Hengenkulttuuria tarjoaa kirjastoauto, joka kulkee kaksi kertaa kuussa Himangan kirjastoon. Kauppaa kylällä ei ole joten ostokset tehdään Kannuksessa tai Himangalla. Myymäläauto käy kylällä kaksi kertaa viikossa (tiistaisin ja perjantaisin). Myös pankki- ja postipalvelut ovat Kannuksessa tai Himangalla. Linja-auto kulkee kerran päivässä Kannukseen ja takaisin. Kylätaksin käyttöön on myös mahdollisuus.

17 prosenttia kyläläisistä käy ansiotöissä kylän ulkopuolella. Kylällä on myös kokoonsa nähden edelleen voimakasta maanviljelystä, maitotiloja on kahdeksan sekä kasvinviljelytiloja ja lihakarjatila. Turkistarhoja on kolme. Kylällä harjoitetaan myös metsätaloutta.

Puhdas ja monimuotoinen luonto mahdollistaa monipuolisen metsästyksen, kalastuksen ja ulkoilun. Lähin uimapaikka, Hietajärvi, on kahdeksan kilometrin päässä ja uimahalli löytyy Kannuksesta. Kylällä on lähes joka talvi toiminut jokin Kansalaisopiston piiri, usein käsityöpiiri, viime vuosina jumppapiiri. Kyläläiset harrastavat myös itämaisia taistelulajeja ja kuorolaulantaa. Moottorikelkkailulla, keräilyllä, lukemisella, käsitöillä, puusepäntöillä, ajokoiraharrastuksella, avantouinnilla ja itämaisella tanssilla on myös omat ystävänsä.

www.himanka.fi

 

Yhteystiedot